PROJECT INFO

Client: Development Victoria

Project Design:

Superintendent – Aecom Australia

Wetland Design – Alluvium

Ancold Engineer – SMEC

Contract Sum:  $6.6M

ABOUT THE PROJECT

Stony Creek Wetland & Pump Station

The Upper Stony Creek Project in Sunshine North was designed to rejuvenate and transform the existing retarding basin into a natural, revegetated wetland system adjoining Stony Creek. The site was enhanced with a wetlands area and native plantings, connected community spaces and a walking trail creating a natural space with improved environmental values for passive recreation and relaxation. Due to asbestos contamination, the planned removal of the existing concrete channel was omitted.

WORKS

  • Bulk earthworks consisting of 66,000m 3 of cut and 18,000m 3 of fill
  • Construction of 4,000m 3 of clay liner in the wetlands area consisting of one sediment pond, three water harvesting ponds, and one wetland
  • Construction of six balance pipes, encased outlet pipe, stormwater outlet and inlet structures
  • Construction of rock spillway, rock weirs, wetland control concrete structure, and two bund walls
  • Construction of maintenance track and 4000m 2 concrete base for sedimentation pond

KEY ASPECTS

  • Significant excavation of rock, sieving and improvement of existing ground conditions
  • Management and removal of asbestos found in work areas

Gallery